Zgodovina podjetja

  • Jože Korošec med izdelavo kapitela

Zgodovina "kamnoseštva Korošec" in ljubezen do kamnoseške obrti sega več kot 100 let nazaj. Že prastric Jožeta Korošca je bil po izobrazbi slikar in kipar.

Prve stopinje v kamnoseško dejavnost pa je naredil Janez Korošec, Jožetov oče, ki se je za kamnoseka izučil pri mojstru kamnoseku Rozmanu v Mariboru. V Mursko Soboto je prišel leta 1924 in se kot izučen kamnosek zaposlil pri tedanjem kamnoseškem mojstru Močniku. Tu si je ustvaril družino in v stroki delal vse do svoje smrti leta 1974.

 

Kamnoseštvo Jože Korošec

Delo v kamnoseški dejavnosti se je za Jožeta Korošca začelo leta 1948. Obiskoval je obrtno šolo v Murski Soboti in se po končani šoli zaposlil v Ljubljani, v tedanjem kamnoseštvu Marmor. V tem obdobju je sodeloval pri gradnji večjih spomenikov po Sloveniji:

-          Spomenik padlim borcem v Preserju pri Vrhniki, katerega je klesal v kamnolomu Podpeč

-          Spomenik padlim partizanom v Kočevju

-          Spomenik padlim partizanom v Črnomlju

Leta 1955 je šel na služenje vojaškega roka, po prihodu iz vojske pa je ponovno delal v Murski Soboti v tedanjem kamnoseštvu.

Leta 1959 je nadaljeval šolanje na takratni tehniški šoli za delovodje – mojstre v Ljubljani in ga tudi uspešno končal. Leta 1962 je nastopil službo kot vodja obrata kamnoseštvo v Murski Soboti in ga uspešno vodil dve leti. Po odsluženi štipendiji se odloči za samostojno obrt.

Leta 1964 je ustanovil Kamnoseštvo Korošec. Ljubezen do stroke se je prenesla tudi na sina Oliverja Korošca, ki konča srednjo gradbeno in kamnoseško šolo v Ljubljani.

 

Kamnoseštvo Oliver Korošec

Z upokojitvijo leta 1991, preda vodenje kamnoseštva sinu Oliverju, ki uspešno vodi podjetje še danes. Podjetje je razširil, posodobil prostore in opremo ter z novejšo tehnologijo olajšal marsikateri delovni postopek.

Kri ni voda, pravijo, tako gre družinska tradicija in ljubezen do kamna in kamnoseške dejavnosti naprej v tretjo generacijo.

 

Danes je Kamnoseštvo Korošec družinsko podjetje z več kot 50-letno tradicijo.

Za vaša vprašanja smo na voljo, zato ne odlašajte in nas kontaktirajte.